top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıFzt. Aysu Sezin TEZ

ESNEKLİK 1 NEDİR?

 Esneklik hepimizin zaman zaman karşısına çıkan bir konu. Farkında olarak ya da olmayarak bedensel esneklik durumumuzun sonuçlarını yaşıyoruz. Bazen çabuk yoruluyoruz, ağrılar yaşayabiliyoruz, denge kayıpları olabiliyor. Bedensel esnekliğimizin hayatta bunlara benzer pek çok yerde önemi var. Esneklik farkındalığımızın biraz daha artması için konuda biraz daha derinleşelim.

      Esneklik nedir? Esneklik bedenin esneyebilme özelliğidir, bu sayede eklemlerimizi tam hareket açıklığında kullanabilir, dönme, bükülme, eğilme gibi bir çok hareketi rahatsızlık ve gerginlik hissetmeden yapabiliriz. Yani yeterli esnekliğe sahip olduğumuzda bedenimizi optimum verimle kullanabiliriz.

      Yeterli derecede esnek bir beden ile( az ya da fazla değil yeterli) ;


Ağrı ihtimali azalır.Gergin ve kısa kaslar eklem hareket açıklığını azaltır, postural problemlere, gereksiz yorgunluğa sebep olur. Esneklik artışı bu sorunları hafifletebilir.


Günlük yaşam aktiviteleri kolaylaşır. Ayakkabı bağlamak için eğilmek, araba kullanırken arkaya dönmek, uzanmak vb. aktivitelerde akışkanlık sağlar.


Sakatlanma ihtimali azalır.  Esnek olmayan bir bedende normal eklem hareket açıklığı azalmış olacağı için eklemlerin mekaniğinde problemler ortaya çıkabilir. Gergin kasların tendonlarında fazla yüklenmeye bağlı sorunlar ortaya çıkabilir. Esnek bir beden bu ihtimalleri azaltacaktır.


        Kas gücü ve dayanıklılığı artar.  Kasların ve eklemlerin mekanik olarak uyum içinde ve dengeli olması ile güç ve dayanıklılık artar.


Postür gelişir.  Esnek bir beden ile duruşumuzu daha kolay hizalayabilir ve koruyabiliriz. Çoğu zaman kötü duruşun altında dengesiz, kısa ve gergin kaslar ve bu sebeple verimli kullanılamayan eklemler vardır. Esneklik artışı ile kas iskelet sistemimiz dengede olacak ve duruşumuz da düzelecektir.


Denge kayıpları azalır.  Esneklik artışı ile aktivitedeki yorgunluk oranı azalır. Yorgunluğun azalması ile denge kayıpları da azalacaktır.


İyi hissettirir.  Kassal gerginlik azaldığında, rahatlama ortaya çıkar.



         Temel hatları ile bedensel esneklik hayatımızda böyle bir öneme sahiptir. Yoga felsefesinde de esnekliğin önemli bir yeri vardır.  Yoga 'omurgan ne kadar esnekse o kadar gençsin' der. Aslında hepimiz çocukken esnek bedenlere sahiptik. Zaman içinde bedenimiz değişime uğramış olabilir . Güzel haber ise bu konuda bir şeyler yapmak için geç değil. Bedenimizle iş birliği halinde esneyebilir ve bunun tadını çıkarabiliriz.

        Haftaya ESNEKLİK  yazı dizimiz devam edecek. Bu hafta kendimizi gözlemleyelim. Bakalım bedenimiz bize esnekliğimiz hakkında neler söylüyor?

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

SAĞLIKLI OLMAK

Sağlık herkesin dileklerinin en başında gelir. O olmazsa olmazımızdır. Sağlıklı bir beden ve zihin mutlu ve huzurlu bir hayatın ilk adımıdır. Peki sağlıklı olmak tam olarak nedir? Zayıf olmak mı? Hiç

HAMİLELİKTE EGZERSİZ

Hamilelik dönemi kadın vücudunun değişim ve dönüşüm sürecidir. Kadın değişir, dünyaya bir varlık getirir ve büyütür. Bir kadın hamilelik sürecinde hayatı boyunca yaşamadığı değişimler yaşar. Hormonlar

ESNEKLİK 3 NASIL ESNERİM?

Esneklik nedir ve esneklikte neler etkilidir konularından sonra bu hafta nasıl olabileceği hakkında konuşalım. Bedenimizi belli bir esneklik seviyesine ulaştırmak istiyorsak esneme, germe hareketleri

bottom of page